Accredited-Practitioner-LogoSinds 3 juni 2010 is Mike van de Wijnckel Accredited Practitioner bij Cognitive Edge. Dit is een wereldwijd verspreid netwerk van professionals die nieuwe methodes gebruiken en ontwikkelen om effectief te managen in complexe situaties in allerlei sectoren. 

In Nederland werkt Van de Wijnckel Adviezen samen met andere geaccrediteerden om projecten uit te voeren voor opdrachtgevers en om nieuwe methodes te ontwikkelen.

 

 

Sensemaking

Mensen geven hun eigen betekenis aan de situaties waarin zij werken, dit wordt sensemaking genoemd (betekenis maken). Dit is een belangrijk uitgangspunt voor onze adviespraktijk met ons Systemics portfolio. Betekenis wordt door mensen gemaakt in conversaties. In gesprekken worden verschillende doelen en wereldbeelden geaccommodeerd om tot overeenstemming te komen (of niet). Hieruit worden acties ondernomen door de betrokkenen in een situatie die zij waardevol vinden. De methodes die wij gebruiken hebben als doel om deze conversaties beter te laten werken om situaties te verbeteren waarin mensen werken.


Sensemaker™

Sensemaker is een softwaretool om grootschalig en verspreid de verhalen van mensen in een situatie te verzamelen. Deze fragmenten kunnen via internet of andere media in vrije vorm worden verzameld (tekst, afbeelding, audio, video). Hierbij is het belangrijk dat de verhalen zo natuurlijk mogelijk in hun originele kwaliteit behouden blijven. De grootschaligheid van dit verzamelen kan samenhangen met het aantal verschillende personen, geografische verspreiding of de tijdsduur, en in de praktijk is het meestal een combinatie hiervan. Karakteristiek voor dit soort processen is dat de betrokkenen zelf de begrenzing van de relevante situatie bepalen en veranderen. Hierdoor wordt het mogelijk voor ieder individu om zijn/haar eigen verhaal betekenis te geven binnen deze grenzen die collectief zijn overeengekomen. De software ondersteunt de betrokken personen om complexe patronen te herkennen in een verhalenlandschap. Uit deze patronen kunnen gerichte interventies worden gekozen en door het continue gebruik van deze methode kan er realtime worden gemonitord en worden bijgestuurd in een complexe situatie. Van de Wijnckel Adviezen ondersteunt opdrachtgevers in het gebruik van Sensemaker™.

Sensemaker™ Suite is eigendom van Cognitive Edge Pte Ltd.

Links

http://www.cognitive-edge.com

http://www.sensemaker-suite.com

Youtube-kanaal van Cognitive Edge voor introductievideos


Downloads

Brochure Sensemaking