toerismezvl3Op 19 mei 2011 heeft Van de Wijnckel Adviezen in opdracht van het Kenniscentrum Kusttoerisme een Brainspace werkbijeenkomst georganiseerd rondom "Toerisme Zeeuws-Vlaanderen". De 31 deelnemers waren te gast bij het Mauritshof in Ijzendijke. Deze Brainspace is financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

 

Deze Brainspace is mede voortgekomen uit een eerdere succesvolle brainspace voor Toerisme Schouwen-Duiveland. Het speciale karakter voor toerisme Zeeuws-Vlaanderen is met name dat het gaat om samenwerking tussen belanghebbenden uit 3 verschillende gemeenten: Sluis, Terneuzen en Hulst. In de voorbereiding is een organiserend comité gevormd met leden van het Kenniscentrum, de Gemeente Sluis en VVV Zeeuws-Vlaanderen.

toerismezvl1

Verschillende recreatieondernemers uit de streek hebben een bijdrage geleverd door collega's uit te nodigen voor deze bijeenkomst. De diversiteit in de groep was voor velen een aangename verrassing: ondernemers, toeristen, kunstenaars, zorginstellingen, de gemeenten, de provincie, Impuls Zeeland, VVV, lokale branche- en belangenverenigingen, organisatoren van evenementen in de streek, bankiers en vervoersbedrijven. Het was de eerste keer dat 31 deelnemers een hele dag als een "Streekbrein voor toerisme Zeeuws-Vlaanderen" met elkaar in gesprek zijn gegaan rondom de openingsvraag:

"De toerist een belevenis laten ervaren,

hoe realiseren we dat samen en wat betekent het voor mij?"

 

toerismezvl4toerismezvl5

Het doel van de brainspace was om meer gezamenlijke acties te starten en activiteiten met elkaar te verbinden. De 9 thema's uit de werkgroepen gingen over: Zeeuwse pas(sie), Voorlichting, Positionering, Zorg, Outdoor, Overheid, Binnenland, Transport en Business. Door de samenhang in uitkomsten konden op korte termijn een aantal acties slim worden gecombineerd. De deelnemers hebben zelf aangegeven dat het wenselijk is om de samenwerking in de streek te versterken om nieuwe resultaten te behalen.