logo sioo

 

Op 9 en 10 januari 2013 heeft Mike van de Wijnckel voor de tweede maal een Ecopolicy workshop verzorgd in de opleiding Succesvol Verandering Organiseren van Sioo.

 

Ecopolicy. Systemisch kijken & kiezen.

 

Aan de 72e editie van deze opleiding nemen wederom 21 managers deel uit voornamelijk de non-profit sector. Ecopolicy is dit keer vroeg in het programma ingezet in de tweede module "Kijken en Kiezen". Hierbij staan handvatten voor meervoudig kijken en waardegedreven kiezen in de eigen veranderopdracht centraal. Op de eerste dag zijn de deelnemers ge├»ntroduceerd met systeemdenken volgens Soft Systems Methodology (SSM). Aanvullend hierop zijn 13 werkprincipes voor systeemdenken aangereikt en is er geoefend met het maken van "rich pictures" voor "messy" situaties. Ecopolicy sloot hier naadloos op aan, tijdens de introductie van de simulatie waren de 13 werkprincipes direct "live" te zien. 

 

 

Tijdens de tweede dag vormden vijf teams ieder een werksysteem voor de Ecopolicy simulatie. Deze teams vormen zgn. "Oogst & Feedback" groepen door het hele programma heen. Het extra voordeel van de simulatie is een vroegtijdige, intensieve kennismaking die een vruchtbare grond biedt om het hele programma van te oogsten. Gedurende 3 simulatierondes is er op 3 niveaus geleerd: persoonlijke vaardigheden ontwikkelen in netwerkdenken, omgaan met teamdynamiek en systemische werkprincipes eigen maken voor de eigen veranderopdracht. De simulatie helpt in het ontwikkelen van vakmanschap zodat het leerproces beklijft. Zoals een deelnemer aan het eind van de dag zei: "als je ons over een paar jaar vraagt naar deze simulatie, zullen we het ons herinneren alsof het gisteren was."  

 

Links

www.sioo.nl

Sioo opleiding Succesvol Verandering Organiseren