nvdologo

Op 28 september 2011 heeft Van de Wijnckel Adviezen de eerste Studiedag Process Reliability in de Praktijk georganiseerd i.s.m. NVDO. Er waren 32 deelnemers en we waren te gast bij KLM in Schiphol-Oost.

 


Verschillende deelnemers waren aan het eind van de dag erg positief over de diverse bijdragen en het samenhangend programma. Het was dan ook precies de bedoeling om een werksysteem te demonstreren voor het betrouwbaar functioneren van processen: Een navigator voor iedere manager. Na een welkomstwoord door de gastheer van KLM, gaf de dagvoorzitter Luc Hoebeke een inleiding in de betekenis van meten van prestaties in organisaties onder het motto: "Van Weten komt Meten."

nvdo1nvdo2

Hiermee was de context gezet voor een demonstratie van Process Reliability Analyse (PRA) door Mike van de Wijnckel. Process Reliability is een methode om zeer snel en precies de prestaties van productieprocessen te meten en te analyseren. Process Reliability is in 1995 uitgevonden door H. Paul Barringer. Van de Wijnckel Adviezen werkt samen met Barringer & Associates, Inc. om Process Reliability in de Benelux in te zetten. Mike van de Wijnckel heeft over Process Reliability gepubliceerd in WEKA. I.s.m. KU Leuven is een vergelijkend onderzoek uitgevoerd tussen PRA en Overall Equipment Effectiveness (OEE), hierover is gepubliceerd in Maintenance Magazine (BE) en iMaintain (NL, voorheen Industrial Maintenance).

nvdo3nvdo4

Herman Baets van BASF Antwerpen deelde vervolgens zijn ervaringen met Process Reliability in de praktijk, onder het motto: "It's a journey." De afgelopen jaren heeft BASF Antwerpen een interessante ontwikkeling meegemaakt rondom prestatiemeting. Begin 2011 organiseerde Van de Wijnckel Adviezen een Praktijkopleiding Process Reliability Analyse voor een kernteam bij BASF Antwerpen. Tijdens de lunch werd er een rondleiding aangeboden in het Operations Control Center van KLM. Dit center is een "navigator" voor de hele vloot vliegtuigen van KLM over de hele wereld.

nvdo5nvdo6

Na de lunch liet Jan Kuiper de deelnemers proeven aan Syntegration. Dit is een werkbijeenkomst om effectief met 30 personen te werken in complexe vraagstukken. Naast een live demonstratie van de werking van syntegration, werd ook een Syntegration referentieproject bij DSM besproken. Arthur Dijkstra, Captain Boeing 777, doet een promotieonderzoek naar het integraal managen van veiligheid in de context van de totale prestatie van een organisatie. Hij presenteerde ook een prototype van een softwaretool iManage, een navigator voor managers. Ad Schalkx deelde zijn ervaringen met de IRIS productiesimulatie sinds 1995. Dit is een werksimulatie voor ieder productieteam om in een werkbijeenkomst vaardigheden te ontwikkelen om hun eigen proces te verbeteren. Er zijn meerdere praktijkvoorbeelden gepresenteerd met significante prestatieverbeteringen. In de slotronde werden de verschillende bijdragen nog eens met elkaar verbonden in een paneldiscussie, door vragen en stellingen te bespreken uit de groep.

 

Downloads:

NVDO-studiedag Process Reliability 28-09-11

Luc Hoebeke & Mike van de Wijnckel - WEKA: Prestatiemeting in zelfregelende werksystemen: "weten is meten"

Luc Hoebeke - Meten in Organisaties

Luc Hoebeke - Mateloze Maatregelen

Mike van de Wijnckel - PRA demo 4

Maintenance Magazine - Presteren in crisis (1)

Maintenance Magazine - Presteren in crisis (2)

Herman Baets - It's a journey

Jan Kuiper - Syntegration

Arthur Dijkstra - iManage

Ad Schalkx - IRIS